Kronika komentátora ~ Niňajov svet

(2004-2010)

Portál Niňajov svet vznikol v roku 2003 na podnet diskusie na IHWC.net, kde prispievatelia vyjadrovali svoju nespokojnosť s výkonmi športových komentátorov a deklarovali to citáciami. Tých sa nahromadilo dostatok na to, aby mohla byť zostavená špecializovaná stránka, ktorú vytvoril Veerag, v roku 2004 prešla pod doménu OKweb.sk. V tom čase bol hlavným komentátorom hokejových prenosov Ivan Niňaj, preto dostala meno podľa neho. Cieľom nebolo niekoho uraziť, alebo pošpiniť, iba sa trošku pobaviť na účet našich komentátorov a poukázať na chyby, ktorých sa dopúšťajú.

V súčasnosti databáza obsahuje 2050 príspevkov. Ide o výroky nielen z hokejových prenosov, ale aj iných športov (okrem hokeja najviac futbal a formula 1). Výroky sú triedené podľa športov, hokejové boli čiastočne rozdelené tematicky (Básnické výrazy, Brepty, Dvojzmysly, Ustálené slovné spojenia, …), neskôr boli pridávané už len chronologicky podľa športového podujatia (MS, ZOH). Príspevky mohli do databázy vkladať priamo návštevníci.

Výber z najobľúbenejších výrokov:

„Áno, a Šechný hľadá pukom, kde ma Vaica…“
„Lašák v šanci!!! …a dostávame prvý gól.“
„Peter Bondra tam necháva všetko, aj svoje posledné zvyšky zubov.”
„Takú drámu by nenapísal ani Hamlet!“ (Golonka)
„Maďari sú zoradení na svojej modrej čiare, je ťažké to preraziť, tu by sa zišla pomoc Chucka Norrisa.“ (Gašpar)
„Jurčina ich tam zrovnal ako uteráky v kúpeľni.”
„Hossovci budú hrať medzi Demitrom.” (Niňaj)
„Halák má na prilbe Vlada Dzurillu a Jánošíka, postavy z našej mytológie.”
„Stümpel prechádza opäť lotyšskou obranou ako cez turnikety v metre…”
„Máme chuť, ale nemáme puk!“

Doplnkovými funkciami portálu boli: hodnotenie príspevkov, anketa o obľúbenosti komentátorov, výber aktuálneho športového spravodajstva z externých zdrojov, v čase majstrovstiev sveta alebo olympiády kalendár hokejových prenosov. Občas pribudol odkaz na nejaké zaujímavé video, audio, či článok.

Niňajov svet mal svojich stálych návštevníkov (35,10%), a taktiež si stále získaval pozornosť nových (64,90%). Za posledný rok urobilo 30 758 návštevníkov spolu 46 938 návštev a zobrazili si pritom 275 353 stránok. Priemerne prišlo 108 návštevníkov za deň, väčšinou to bolo však iba do 28, čo sa vykompenzovalo v období veľkých športových podujatí, ako napríklad ZOH 2010, kedy bolo návštevníkov v stovkách, až po naše maximum 6 535 za deň. Takéto rozloženie návštevnosti je prirodzené vzhľadom na úzke zameranie webu.

Propagáciu portálu zabezpečovali predovšetkým jeho fanúšikovia: umiestňovali odkazy v diskusiách, na sociálnych sieťach, rozposielali e-maily spolu s obľúbenými výrokmi, a podobne. Taktiež pomohlo, keď si nás všimli aj niektoré médiá a nasmerovali svojich čitateľov na Niňajov svet. Zozzi na portáli HOKEJ.sk uviedol:

„Kronika komentátora – Niňajov svet“. Ak Vám ten názov evokuje spomienky na časy len nedávno minulé, nemýlite sa. Podľa nás je to azda najlepšie spracovaná stránka plná slávnych slovných výrazov „hokejových odborníkov a ich hostí“.
Ak teda máte chvíľku voľného času pri počítači a chcete sa naozaj dobre zabaviť, kliknite si… Naozaj to za ten čas stojí!

Ďalej nás spomenul napríklad aj Tomáš Bella na SME.sk.

Naša posledná verzia portálu:

Vývoj projektu Niňajov svet nepatril medzi priority firmy, neboli na to voľné kapacity. Preto zostával dlhodobo udržiavaný v rovnakom stave a ani z ďaleka nevyužíval svoj plný potenciál, ktorý mohol dosiahnuť. Predstavovali sme si ho v budúcnosti ako centrum zábavy športového fanúšika, ktoré by sa neobmedzovalo iba prevažne na výroky komentátorov v textovej forme, ale využívalo by efektívne všetky druhy médií. Keď prišla ponuka na spoluprácu od vydavateľstva Petit Press, ktoré okrem iného prevádzkuje server SME.sk, prijali sme to ako šancu pre projekt posunúť sa ďalej. Niňajov svet sme predali spolu s návrhmi ako napredovať.

Momentálne je integrovaný do športovej sekcie sport.sme.sk/ninajovsvet/ a výroky komentátorov sa striedavo zobrazujú aj pod jednotlivými spravodajskými článkami, čím sa projekt môže dostať do povedomia ďalších ľudí. Držíme palce, nech sa projektu u nového prevádzkovateľa darí a so záujmom budeme sledovať jeho budúcnosť.