Inžinier, chemik, účtovník, štátny úradník a mačky

Štyria priatelia, inžinier, chemik, účtovník a štátny úradník, sa rozprávali o svojich mačkách, ich prednostiach a inteligencii.

Aby predviedol svoju mačku, hovorí inžinier: „Skrutka, ukáž čo dokážeš!“ A Skrutka vyskočila na stôl, zobrala do paciek ceruzku a na kus papiera nakreslila štvorec, trojuholník a kruh. Všetci uznanlivo pokývali hlavou.

Na to účtovník zavolal na svoju mačku: „Faktúrka, predveď sa!“ Faktúrka odbehla do kuchyne a priniesla podnos plný sušienok. Sušienky rozdelila do stĺpčekov tak, aby v každom stĺpčeku bol rovnaký počet sušienok. Opäť všetci uznanlivo pokývali hlavou.

Potom zavolal chemik: „Trichlóretylén, do toho!“ A Trichlóretylén odbehol do kuchyne, doniesol mlieko a štyri poháre, do každej z nich nalial presne 100 mililitrov mlieka, a pritom nerozlial ani kvapku. Aj tentokrát pokývali všetci uznanlivo hlavou a obrátili svoju pozornosť na štátneho úradníka.

Ten len zavolal: „Prestávka, začni!“ Prestávka vyskočila na stolík, zožrala všetky sušienky, vypila všetko mlieko, vytrúsila sa na papier s geometrickými náčrtkami, potom vyhnala von ostatné mačky, posťažovala sa, že ju z toho bolia kríže, spísala rozhorčenú sťažnosť na nehygienické pracovné podmienky, vyplnila žiadosť o náhradu škody, dala sa na maródku a odišla na zvyšok dňa domov.